Norsk skogskatt

Linda Flisberg Linda Flisberg
2 juni 2023

Den norska skogskatten är en mycket glad och trevlig katt. Kattrasen härstammar från Norge och har idag många goda egenskaper som den under mycket lång tid, har samlat på sig för att överleva i de norska skogarna.

Personlighet och temperament

Den norska skogskatten beskrivs som en intelligent och lekfull ras fylld med energi, samtidigt som den är lugn, nyfiken, och tycker om att lösa problem. Skogskatten tycker om att småprata men är inte högljudd. Det är en bra familjekatt och den trivs i sällskapet av både vuxna och barn. Skogskatten har ett härligt temperament, den är kärleksfull och anses vara mycket självständig. Den är orädd och umgås gärna med andra katter och med andra djur. Skogskatten har en tacksam anpassningsförmåga och finner inga problem med att anpassa sig till nya förhållanden, som exempelvis en flytt till ett nytt hus eller en förändrad familjesituation. Skogskatten älskar att klättra och är känd för att vara en smidig och bra trädklättrare. Utmärkande för rasen är att de klättrar nedför träd med huvudet före istället för att backa som många andra katter gör.

Utseende och storlek

Den norska skogskattens päls är halvlång med tjockt underhull och har långa vattenavvisande täckhår. Skogskattens svans är också täckt av tjock päls. Pälsen finns inte i fasta färger utan rasen kan få vilken färg som helst. I vuxen ålder utmärker sig rasen genom dess pälskrage, kindskägg och hårtofsar på öronen. Den får även skjortbröst och knickers. Det kan vara lätt att tro att skogskatten behöver mycket pälsvård men ofta klarar den sig mycket bra själv, även om den kan behöva hjälp med någon tova ibland. Den norska skogskatten räknas som en stor katt, den har ett kraftigt utseende med lång kropp och långa ben. En vuxen hane väger mellan 5-10kg och en hona väger mellan 3-5kg. Skogskatten växer långsamt och är inte färdigvuxen med fullpälsad kropp förrän vid 4-5års ålder. Vanliga ögonfärger hos den norska skogskatten är gröna, gula och orangefärgade ögon men det finns även helblåa och olikfärgade ögon.

Allmänt

Den norska skogskatten är inte en allergifri ras och fungerar varken bättre eller sämre för allergiker än andra katter. Priset på en norsk skogskatt varierar men kostar mellan 4000-7000kr. Det är viktigt att katten har en stamtavla för att den ska få kalla sig för norsk skogskatt. Det är en ras som älskar att vara utomhus men den kan även anpassa sig och leva ett rikt liv inomhus. Ska skogskatten leva inomhus behöver den bli aktiverad och även få klättermöjligheter. Då den tycker om att hålla till på ytor som befinner sig högt upp kan det exempelvis vara bra med ett högt klösträd. Rasen har lätt för att lära sig och lär sig därför fort att gå på promenad med sele och koppel. Räkna med att den norska skogkatten lever i ungefär 12-13år.

Försäkra Norsk skogskatt

Här nedan finns betyg och rapporterade prisuppgifter från försäkringsbolag som erbjuder en försäkrings för kattrasen Norsk skogskatt. Om du vill göra en mer detaljerad sökning av försäkringar för Norsk skogskatt kan du gå in på jämför kattförsäkring.

  Försäkring Popularitet Pris från*  
Lassie kattförsärking
 • Billigast i vår senaste prisjämförelse
Maxersättning: 150000 kr
Karenstid: 14 dagar
Självrisk: 15-25%
Självriskperiod: 365 dagar
124 kr / mån Se ditt pris
Folksam kattförsäkring
 • Samla dina försäkringar och få ett lägre pris
 • Fria digitala veterinärbesök
Maxersättning: 50000 kr
Karenstid: 20 dagar
Självrisk: 1800 eller 3000 kr fast samt 25 % rörlig självrisk
Självriskperiod: 125 dagar
114 kr / mån
Trygghansa kattförsäkring
 • Topprankad i Konsumenteras försäkringsbyrå
 • Fria digitala veterinärbesök hos FirstVet
Maxersättning: 120000 kr
Karenstid: 20 dagar
Självrisk: 900 kr, 1800 kr eller 3600 kr i fast självrisk och 15 % eller 20 % i rörlig
Självriskperiod: 180 dagar
144 kr / mån
Ica kattförsäkring
 • ICA-bonus på hela försäkringskostnaden
 • Fria digitala veterinärbesök
Maxersättning: 60000 kr
Karenstid: 0 dagar
Självrisk: 2000 eller 3000 kr samt 15 eller 20 procent i rörlig självrisk
Självriskperiod: 130 dagar
156 kr / mån Se ditt pris
Many Pets kattförsäkring
 • Högst rankad i Konsumenternas test
 • Populärast försäkring just nu
Maxersättning: 140000 kr
Karenstid: 14 dagar
Självrisk: Välj själv din egen självrisk
Självriskperiod: 365 dagar
164 kr / mån
Svedea kattförsäkring
 • Upp till 20 % rabatt om du försäkrar flera katter
 • Fria digitala veterinärbesök
 • Ersätter behandling av FORL
Maxersättning: 90000 kr
Karenstid: 0 dagar
Självrisk: 1500, 2500, 4500 samt 15 eller 25 %
Självriskperiod: 130 dagar
166 kr / mån Se ditt pris
If kattförsäkring
Maxersättning: 60000 kr
Karenstid: 20 dagar
Självrisk: 1500 eller 1900 kr samt 15 procent av beloppet
Självriskperiod: 125 dagar
128 kr / mån
Agria kattförsäkring
Maxersättning: 120000 kr
Karenstid: 20 dagar
Självrisk: 2050 kr och 15 procent av beloppet.
Självriskperiod: 135 dagar
249 kr / mån

* månadskostnaden är rapporterad från våra besökare och är därför inte alltid dagsaktuell. Det är viktigt att du själv undersöker priset innan du gör en beställning. Vi strävar efter att hela tiden hålla priserna uppdaterade med den senaste uppgifterna.