Guider
Hur fungerar en dolda fel-försäkring för katter?

Hur fungerar en dolda fel-försäkring för katter?

20 maj 2022

Enligt konsumentköplagen är en person som sålt en kattunge skyldig att ersätta köparen för dolda fel som uppkommer hos katten. Men, med en dolda fel-försäkring kan du som kattuppfödare skydda dig mot eventuella kostnader i samband med dolt fel hos en kattunge. Dolda fel-försäkringen kan således vara en stor trygghet för dig som säljer en kattunge. Nedan kan du läsa mer om hur en dolda fel-försäkring fungerar för katter.

Vad räknas som dolda fel?

Som kattuppfödare känner du kanske till att du enligt konsumentköplagen är skyldig att ersätta köparen om ett dolt fel upptäcks hos katten inom tre år från leveransdagen. Det kan exempelvis handla om att ersätta eventuella mediciner och veterinärvårdskostnader för katten. Skulle katten behöva avlivas så får du som uppfödare ersätta köparen med inköpspriset. Men, vad räknas egentligen som dolda fel?

Ett dolt fel är en sjukdom eller en defekt som funnits eller börjat utvecklas före besiktningen respektive leveransen, men som inte kunnat upptäckas vid veterinärbesiktningen. Exempel på dolda fel hos en katt kan vara medfödd dövhet eller missbildningar av inre organ. Handlar det däremot om en sjukdom eller en defekt som borde har upptäckts av veterinären under besiktningen eller en sjukdom som utvecklats senare under tillväxten så är det inte ett dolt fel. Olycksfall som din katt råkar ut för räknas naturligtvis inte heller som dolda fel.

Vad gäller och hur går man tillväga för att teckna en dolda fel-försäkring?

En dolda fel-försäkring gäller till och med att kattungen du sålt är tre år gammal. För att försäkringen ska gälla är det dock viktigt att kattungen är veterinärbesiktigad vid leverans samt att besiktningen inte är äldre än sju dagar gammal. Dessa villkor gör att såväl uppfödare som köpare kan vara säkra på att katten ansågs frisk vid överlämnandet. Vid vilken tidpunkt försäkringen ska ha tecknats varierar beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Med Agrias dolda fel-försäkring måste försäkringen ha tecknats när kattungen är mellan 7 och 12 veckor gammal. För att IFs dolda fel-försäkring ska gälla räcker det istället att du tecknat den innan kattungen är 15 veckor gammal.

Priset för en dolda fel-försäkring varierar beroende på vilket försäkringsbolag du väljer. Hos en del försäkringsbolag ingår även en dolda fel-försäkring när du tecknar en generell kattförsäkring. För att ta reda på vad som gäller för just dig, alternativt för att teckna en dolda fel-försäkring, kontaktar du ditt försäkringsbolag. Hos en del försäkringsbolag kan du även smidigt köpa försäkringen online.