Guider
Att försäkra en gammal katt

Att försäkra en gammal katt

Alba Montheli
25 mars 2022

Din katt kommer med all sannolikhet att behöva veterinärvård någon gång under livet, och det kan bli mycket dyrt om du inte har en kattförsäkring. De flesta försäkringsbolag har en åldersgräns för nyteckning av en kattförsäkring. Om du har en katt som är äldre än 7 år blir utbudet av kattförsäkringar således betydligt mindre. Men oroa dig inte, nedan går vi igenom vilka försäkringsbolag som erbjuder kattförsäkringar utan åldersgräns samt vad som gäller om du vill försäkra en äldre katt.

En kattförsäkring är till för att skydda dig mot stora, oväntade kostnader om din katt skulle skada sig eller bli sjuk. Om din katt exempelvis råkar svälja något som fastnar i halsen och behöver opereras kan det kosta upp emot 25 000 kronor. Med en kattförsäkring slipper du att stå för hela kostnaden själv och ditt veterinärbesök blir inte lika dyrt för dig.

En katt kan självklart bli sjuk eller skada sig när som under livet och precis som människor kan katter få många olika typer av sjukdomar. Rent generellt går det att säga att det blir vanligare att katten blir sjuk när den börjar bli äldre. Hur länge en katt lever beror på många faktorer, exempelvis ras och levnadsförhållanden. Man brukar säga att en katt är gammal vid ungefär 12 års ålder, men många katter blir betydligt äldre än så. Utekatter har statisktiskt sett kortare livslängd än innekatter eftersom de lättare drabbas av olyckor. Utekatter utsätts också för fler bakterier i större omfattning och om man har otur kan de dessutom drabbas av parasiter som gör dem sjuka. Innekatter är varken särskilt olycks- eller sjukdomsdrabbade och många av dessa katter blir upp emot 20 år gamla.

Att din katt är försäkrad är viktigt, oavsett ras, ålder och miljö. En kattförsäkring kan i allmänhet tecknas från det att kattungen är sex veckor till dess att katten fyller 7 år. En av de vanligaste sjukdomarna som din katt kan drabbas av på äldre dagar är Hypertyreos. Detta är en hormonell sjukdom som gör att katten får en överaktiv sköldkörtel, vilket orsakas av en tumör. Behandlingen innefattar såväl operation som tabletter. Andra vanliga sjukdomar hos äldre katter är njursjukdom, diabetes, avmagring eller anorexi. Som du förstår är det därför särskilt viktigt att ha en försäkring på din äldre katt.

Som tidigare nämnts har många försäkringsbolag en åldersgräns för nyteckning av en kattförsäkring. Om din katt är äldre än 7 år och ännu inte är försäkrad är utbudet därför betydligt mindre. Men oroa dig inte, det finns alternativ. I dagsläget erbjuder tre populära försäkringsbolag kattförsäkringar utan övre åldersgräns. Dessa är Agria, Svedea samt Bought By Many.