Guider
Att skaffa en innekatt - det här ska du tänka på

Att skaffa en innekatt - det här ska du tänka på

Alba Montheli
23 februari 2023

Att ha katt är otroligt mysigt och givande. Tänk dock på att det är ett stort ansvar. Nedan går vi igenom saker som du bör tänka på innan du skaffar en innekatt.

Katter lever upp till 20 år

Det är lätt att göra ett impulsköp när man ser en söt kattunge. Det är dock viktigt att komma ihåg att en katt kan bli upp till 20 år gammal. Fundera därför noga igenom ditt beslut. För att en katt ska må bra kräver den tid och kärlek. Innekatter behöver, i olika grad, sysselsättas och stimuleras för att de ska bli glada och harmoniska. Det finns mängder av bra saker att välja bland, klösbrädor, leksaker och klätterställningar för att nämna några. Men att du som ägare har tid att själv umgås med katten är avgörande för om din katt kommer att må bra. Om du är en person som reser mycket måste du se till att du kan lösa såväl matning som sällskap till katten på ett bra sätt.

Välj kattras utifrån dina behov och möjligheter

Vilken innekatt som passar dig beror mycket på hur din livssituation ser ut. Det är viktigt att tänka på att hitta en kattyp som fungerar bra i din vardag. Innan du köper en innekatt ska du be om att få komma och titta på kattungarna för att bilda dig en egen uppfattning om hur de verkar. Om möjligt, be även att få träffa mamman och pappan för att se hur de verkar vara i temperamentet.

En raskatts egenskaper har avlats fram under många år och är ofta lättare att förutse än en blandras. Raskatter har ofta mer speciella drag, både utseende- och personlighetsmässigt. En del är väldigt sociala och kräver därmed mycket uppmärksamhet och närhet medan andra föredrar att vara ensamma. Ragdoll är den mest populära av alla kattraser. Det är en nyfiken, tystlåten kattras med ett jämnt temperament. Siameser är mycket pratsamma medan birmakatter är lugna och tillgivna. Generellt kan man säga att långbenta och slanka katter är mer aktiva och att lite kraftigare katter är mer lugna. Katter utan stamtavla, det vill säga blandraser, är lite svårare att tyda. Du kan dock se lite tendenser redan i kattungekullen. Kattungar som direkt kommer fram och vill leka kommer antagligen vara aktiva även i vuxen ålder medan de som håller sig i bakgrunden antagligen kommer vara lite lugnare även när det blivit stor. Den klassiska bondkatten, även kallad huskatt, är ofta mer egensinnig och klarar sig bra i utemiljöer, men är kanske inte rätt lekkamrat till småbarn.

Veterinärbesiktiga din katt och skriv köpekontrakt

När det är dags att hämta hem kattungen bör uppfödaren ha upprättat ett köpekontrakt som bägge parter ska vara överens om och skriva under. Kattungen ska vara veterinärbesiktigad, vaccinerad mot kattpest samt avmaskad. Det är också viktigt att du så fort som möjlig försäkrar din katt. Kontakta ditt försäkringsbolag för att få mer information. Om du inte har planer på att din katt ska få ungar bör du även diskutera eventuell kastrering av din katt med en veterinär.