Bengalkatt

Linda Flisberg Linda Flisberg
1 oktober 2022

Bengalkatten är en blandning av tamkatt och vildkatt och ska likna den vilda leoparden så mycket som möjligt. Bengalkatten är med sin kamouflagefärgad päls idag en tamkatt som ser ut som mycket små leoparder.

Personlighet och temperament

Bengalkatten är en mycket intelligent kattras som älskar att både klättra och bada. Den vill gärna ha sällskap och är social mot både människor och katter men även mot andra djur. Den har ett bra temperament och klassas som stabil och pålitlig. Bengalkatten beskrivs som mycket aktiv, självständig och pigg med ett stort behov av uppmärksamhet precis som de allra flesta katter har. Bengalkatten kräver därför en ägare som är intresserad och engagerad i sina katter. Precis som en hund tycker bengalkatten om att hämta saker till sin ägare och även om den beskrivs som tystlåten tycker den om att prata och kan ibland upplevas som en ganska högljudd kattras.

Utseende och storlek

Bengalkattens päls är korthårig och finns i två olika pälsmönster. Pälsen har antingen prickar eller fläckar (spotted) eller så är den marmorerad (marble). Vanliga färger på pälsen är beige/rödbrun eller grå/vit, samt svartspotted och snövarianterna. Bengalkatten utmärker sig och är känd för sin ofta glittrande och mycket mjuka päls.

Bengalkatten räknas som medium till stor katt där en vuxen hane väger mellan 6-8kg och en hona väger mellan 4-7kg. Det vilda i bengalkatten visar sig genom den långa, smidiga och muskulös kroppen, de känsliga morrhåren och med en hörsel och syn som beskrivs som mycket effektiv. Bengalkattens bakbenen är lite högre än frambenen, den har stora morrhårskuddar, små öron och runda ögon.

Allmänt

Det finns ingen garanti att kattallergiker klarar Bengalkatten. Det har visat sig att vissa allergiker tål rasen men det är ingen ras som är allergifri. Bengalkatten lever i ungefär 15år och då den ofta kräver mycket aktivering och stimulans kan det vara bra att skaffa en kompis till den. Det är en rekommendation att kastrera de bengalkatter som inte ska användas i avel då de ofta tenderar att spraya ner sin närmiljö. Bengalkatten är en ras som passar bra som inomhuskatt då de har en viss benägenhet att skaffa sig stora revir och kan då lätt försvinna. Priset på en Bengalkatt varierar men kostar mellan 14 000 och 18 000 kr. Pälsen gör att rasen extra attraktiv och genom att ha bengalkatten inomhus minskas även risken för att någon stjäl den.

Försäkra Bengalkatt

Här nedan finns betyg och rapporterade prisuppgifter från försäkringsbolag som erbjuder en försäkrings för kattrasen Bengalkatt. Om du vill göra en mer detaljerad sökning av försäkringar för Bengalkatt kan du gå in på jämför kattförsäkring.

  Försäkring Popularitet Pris från*  
Lassie kattförsärking
  • Billigast i vår prisjämförelse 2021
Maxersättning: 150000 kr
Karenstid: 14 dagar
Självrisk: 15-25%
Självriskperiod: 365 dagar
107 kr / mån Se ditt pris
If kattförsäkring
Maxersättning: 60000 kr
Karenstid: 20 dagar
Självrisk: 1500 eller 1900 kr samt 15 procent av beloppet
Självriskperiod: 125 dagar
128 kr / mån
Moderna kattförsäkring
  • Topprankad i Konsumenteras försäkringsbyrå
  • Fria digitala veterinärbesök hos FirstVet
Maxersättning: 120000 kr
Karenstid: 20 dagar
Självrisk: 900 kr, 1800 kr eller 3600 kr i fast självrisk och 15 % eller 20 % i rörlig
Självriskperiod: 180 dagar
144 kr / mån
Many Pets kattförsäkring
  • Högst rankad i Konsumenternas test
  • Populärast försäkring just nu
Maxersättning: 140000 kr
Karenstid: 14 dagar
Självrisk: Välj själv din egen självrisk
Självriskperiod: 365 dagar
157 kr / mån Se ditt pris
Ica kattförsäkring
  • ICA-bonus på hela försäkringskostnaden
  • Fria digitala veterinärbesök
Maxersättning: 60000 kr
Karenstid: 0 dagar
Självrisk: 2000 eller 3000 kr samt 15 eller 20 procent i rörlig självrisk
Självriskperiod: 130 dagar
174 kr / mån Se ditt pris
Agria kattförsäkring
Maxersättning: 120000 kr
Karenstid: 20 dagar
Självrisk: 2050 kr och 15 procent av beloppet.
Självriskperiod: 135 dagar
238 kr / mån

* månadskostnaden är rapporterad från våra besökare och är därför inte alltid dagsaktuell. Det är viktigt att du själv undersöker priset innan du gör en beställning. Vi strävar efter att hela tiden hålla priserna uppdaterade med den senaste uppgifterna.