Kunskapsbanken
Id-märkning - om din skatt skulle rymma

Id-märkning - om din skatt skulle rymma

Alba Montheli
8 november 2021

Varje år försvinner tusentals katter och tyvärr hittar väldigt många aldrig hem. Med en idmärkning är chansen större att din katt hittar hem om den skulle komma bort. Här kan du läsa mer om varför du bör id-märka din katt, och hur du går tillväga.

En katt som springer bort, skadar sig eller i värsta fall blir påkörd och dör är svår att identifiera om den saknar märkning. Många katter som saknar id-märkning hamnar hos olika kattstall runt om i landet och blir tyvärr aldrig återförenade med sina ägare. Att id-märka din katt kan därför vara avgörande om den skulle springa bort eller råka ut för en olycka.

En vanlig missuppfattning är att innekatter inte behöver någon id-märkning. Det är dessvärre rätt vanligt att innekatter kommer ut av misstag. Katter som inte är vana vid att vara utomhus kan dessutom bli väldigt rädda och förvirrade om de kommer ut och hamnar i okända miljöer. Innekatter kan därför ha extra svårt att hitta tillbaka till sina hem. Även vana utekatter kan komma vilse. En katt som blir skrämd eller jagad av ett annat djur kan springa långt utanför sitt vanliga revir och sedan ha svårt att hitta hem.

Du kan id-märka din katt genom chip- eller tatuering. En tatuering-märkning görs av en veterinär i örat på din katt. Fördelen med en tatuerad märkning är att vem som helst kan se den. En nackdel är dock att id-numret kan blekna och bli svårläst efter några år. Vid chipmärkning sätts ett litet chip in under huden i kattens nacke. Chippet kan enkelt läsas av med en speciell scanner och har livslång hållbarhet. En nackdel med mikrochip är att chippet inte går att se med blotta ögat. Att både chip- och tatuera din katt blir en billig försäkring för att få din katt tillbaka.

Glöm inte att din katt måste registreras i id-registret av dig som ägare. Om du har glömt att registrera id-märkningen hjälper det inte att din katt är tatueringsmärkt eller chippad. Det finns två olika register, Svenska Kennelklubbens och Kattförbundet SVERAK:s. För att vara på den säkra sidan, registrera din katt i båda.