Kattguiden
Hela guiden för dig som ska skaffa katt 2019

Hela guiden för dig som ska skaffa katt 2019

Linda Flisberg
20 maj 2020

Går du i tankarna att skaffa katt? En katt behöver tid, omtanke och kärlek och kan med ett väl omhändertagande leva i många år. Med en katt i hemmet får du en underbar vän och familjemedlem. Men att bli kattägare innebär också en hel del ansvar. Här kan du få tips och råd om vad som kan vara bra att tänka på och hur du kan förbereda dig.

Innan du köper katt behöver du fråga dig själv om du kommer att ha tid och råd. En frisk katt kan bli över 15 år och kommer behöva din tid och omsorg varje dag. Jobbar du heltid? Du kanske har möjlighet att gå ner i tid, i alla fall i början. Det är också kostsamt att vara kattägare. Även om katten inte behöver kosta mycket tillkommer det utgifter, såsom mat, försäkring, vaccinationer och kattsand, som du behöver fundera på om du har råd med. Annars kan det vara en god idé att spara pengar till en buffert innan du köper en katt. Åker du ofta på semester? Då kan det vara bra att redan nu fundera på om du har en pålitlig person i din närhet som kan passa din katt under tiden du är bortrest.

Innan du skaffar katt kan det dessutom vara bra att söka och jämföra information om olika kattraser för att hitta rasen som passar dig. Det kan också vara bra att ta redan på om det förekommer någon kattallergi hos dig eller hos någon i din familj. Även om det inte finns några kattraser som är helt allergisäkra finns det raser som kan vara mindre allergiframkallande.

Första tiden med katten

För dig som vill skaffa katt är det viktigt att planera den första tiden som ni har tillsammans. En kattunge behöver mycket av din tid, särskilt i början. En kattunge ska ha mat flera gånger om dagen och kräver mycket passning. Om den inte är rumsren behöver du träna den att gå på lådan. En katt som är mellan tre-fem månader ska du inte lämna ensam mer än tre-fyra timmar. När katten blir äldre kan den vara ensam längre tid men behöver fortfarande omvårdnad och tillsyn minst två gånger om dagen och mat minst en gång om dagen.

Att ha katt i lägenhet

Du behöver inte bo i hus för att kunna skaffa katt utan det går lika bra om du bor i lägenhet. Även om en innekatt innebär att du måste lägga ner mer tid på skötsel än vad du behöver göra på en utekatt, finns det särskilda kattraser som trivs mer att vara inne än ute.

Att skaffa en till katt

Har du en katt och funderar på att skaffa en till? En katt mår alltid bra av sällskap och att skaffa en kompis till din katt, kan vara en bra idé, framförallt om du inte är hemma så mycket. En katt till kommer inte att ersätta dig som matte eller husse men två katter har ofta stor glädje av varandra. Det spelar ingen roll vilket kön du väljer på den nya katten och det går ofta bra att placera två katter tillsammans, men det kan vara bra att tänka på att ytan de bor bo, inte är för liten. Du bör ta redan på så mycket information som möjligt då det krävs kunskap om hur du kan placera två katter tillsammans på bästa sätt. Det krävs också tålamod från din sida då det kan ta upp till en månad för din katt att acceptera den nya katten.