Kattguiden
De 10 största kattraserna

De 10 största kattraserna

Alba Montheli
21 juli 2020

Långhåriga, korthåriga, långsvansade och kortnosade. Det finns en mängd olika kattraser, 48 godkända raser enligt SVERAK för att vara exakt. Men vilka är egentligen de största kattraserna? Nedan finner du svaret!

Savannah katt

1. Savannah katt

Högst upp på vår lista hamnar den nyfikna och aktiva kattrasen Svannah. Rasen är unik då vikten på katten kan variera kraftigt, mellan 4 och 14 kilo. Vikten beror till stor del på hur nära besläktad den enskilda katten är sin vilda släkting, servalen. F1 och F2-Savannah katter (servalföräldrar eller mor/farföräldrar) är de största. Rasen är ännu inte godkänd av SVERAK, men andra förbund godkänner den.

 

Maine coon

2. Maine Coon

Maine Coon, även kallad “the gentle giant”, är en av de mest populära husdjuren i världen. Katten är både snäll, familjevänlig och fluffigt gosig. Stor är den också, kanske störst av dom alla. En fullvuxen hane väger mellan 6 och 11 kilo medan en hona väger mellan 4 och 6 kilo. Kroppen är muskulös och benstommen kraftig. Rasen förekommer i flera färger och katterna kan vara både enfärgade, tvåfärgade eller trefärgade. Pälsen är tät och silkesaktig. Runt halsen har katten ofta en tjockare pälskrage och på ryggen samt bakbenen är pälsen längre. Svansen är yvig och bred vid basen för att sedan smalna av något. Tassarna som är stora och runda har ofta rikligt med päls.

Ragdoll

3. Ragdoll

En stor katt med ett ännu större hjärta. Ragdolls är lugna, tillgivna och kärleksfulla katter som gärna gosar med sina familjemedlemmar. Eftersom katten är mycket tillgiven människor kallas den ofta för ”katt-hund” då personligheten påminner mycket om hundens. Utseendemässigt liknar katten snarare en nallebjörn med sin långa silkeslena päls och sina stora blå ögon. Ragdoll är också en av de största kattraserna. Katten har en kraftig, muskulös kropp som kan bli upp till 1,20 meter från nos- till svansspetsen. En fullvuxen hona väger vanligtvis mellan 3,5 och 7 kilo medan en hane kan väga upp till 10 kilo.

 

Ragamuffin

4. Ragamuffin

Även dessa stora huskatter är kända för att likna en nallebjörn med sina stora, uttrycksfulla ögon och sin fluffiga päls. Ragamuffins är lugna, lättupplärda och kommer vanligtvis bra överens med både människor och andra djur. En hane väger mellan 7 och 9 kilo, honorna är något mindre med en vikt på 4,5 till 7 kilo. Ragamuffin är inte godkänd som ras av SVERAK men är etablerad som ras sedan 1994.

 

Norsk skogskatt (Bild: Herz Koenigin)

5. Norsk skogkatt

Den norska skogkatten liknar på många sätt Maine Coon. De är bland annat sällskapliga, intelligenta och lättlärda. En annan sak som raserna har gemensamt är deras relativt stora storlek. Hanarna hos norsk skogkatt väger mellan 5 och 10 kilo och räknas därför till de mycket stora tamkatterna. Honorna väger ungefär hälften så mycket, mellan 3 och 6 kilo.

Chausie (Bild: Wikimedia)

6. Chausie

Chausie är en korsning mellan huskatt och djungelkatt. Rasen har ursprung i USA och namnet kommer från djungelkattens latinska namn Felis chaus. Rasen är godkänd av The International Cat Association (TICA) men inte av FIFe och därmed inte heller av SVERAK. Honorna väger mellan 4,5 och 8 kilo medan hanarna är något större med en vikt på 6 till 9 kilo.

Sibirisk katt

7. Sibirisk katt

Sibirisk katt är en storvuxen raskatt från Ryssland av samma typ som Maine Coon. De är vanligtvis mycket sällskapliga och vill gärna vara nära sin ägare. Kattens tassar är runda och stora med tjusiga hårtofsar mellan tårna. Kroppen är kraftig och muskulös. Hanar väger normalt mellan 5 och 8 kilo, honorna mellan 3,5 och 5 kilo.

Brittiskt korthår (bild: Josh Couch)

8. Brittisk korthår

Brittisk korthår är en lekfull och lojal medelstor katt. Den är mycket muskulös och har en kraftig benstomme. Pälsen som är tjock och tät blir ännu längre och tjockare under vintern. Rasens kroppsbyggnad och päls gör att den sen rund och lite kompakt ut. Tittar man på vikten så är de dock inte så stora som man kan tro. En hane väger max 8 kilo, ofta mindre, medan honorna håller sig mellan 3,5 och 5,5 kilo.

Bengal

9. Bengal

Med på vår lista platsar även kattrasen Bengal. Bengaler är mediumstora, atletiska katter som väger mellan 4 till 8 kilo beroende på kön. Bengaler är aktiva och ofta högljudda kamrater och rasens utseende för lätt tankarna till en vildkatt med sin leopardliknande täckning. De har en lång och muskulös kropp samtidigt som de har en förvånansvärt tunn benstomme för sin storlek. Bengalen har ett stort trekantigt huvud, stora tassar och en tjock svans.

Turkish van

10. Turkisk van

Turkisk van är en intelligent, fartfylld och pratsam ras som har en högljudd röst. Rasen har en medelstor och lång kropp som är muskulös och kraftig med runda håriga tassar. Huvudet är triangelformat med en rak nos och pälsen är silkeslen och kritvit medan svansen är yvig och brunaktig. Honorna väger mellan 5 och 6 kilo medan en hane kan väga upp till 7 kilo.