Guider
Överlåta en kattförsäkring

Överlåta en kattförsäkring

Alba Montheli
14 september 2021

En kattförsäkring är avgörande om din katt skulle bli sjuk eller skada sig. Utan en funktionell försäkring kan du i värsta fall stå med valet att lägga tiotusentals kronor på en operation eller att tvingas avliva katten. Men hur gör man om man av någon anledning behöver sälja eller ge bort sin katt? Nedan går vi igenom vad som gäller om du vill överlåta en kattförsäkring samt ger svar på varför du bör överlåta din försäkring istället för att teckna en ny.

Varför ska man överlåta försäkringen istället för att teckna en ny?

Det finns otaliga skäl till att en katt byter hem och det är inte ovanligt att en katt har flera ägare under sin livstid. Anpassningsperioden kan dock vara svår för alla inblandade och det sista såväl ny som gammal ägare vill behöva tänka på är troligtvis vad som skulle hända om katten blir sjuk eller råkar ut för en olycka. Att ha en kattförsäkring är således avgörande. En kattförsäkring är nämligen till för att skydda dig mot stora, oväntade kostnad om din katt av någon anledning skulle behöva veterinärvård.

När du tecknar en kattförsäkring innebär det ofta en viss karenstid. Karenstid är den tidsperiod från det att kattförsäkringen köps, fram tills dess att det är möjligt att få ersättning från den. Under denna period har katten alltså inget försäkringsskydd. Istället för att du som ägare ska säga upp din försäkring, för att den nya ägaren sedan ska teckna en ny, kan det vara en bra idé att överlåta den befintliga försäkringen. På så sätt kommer ni undan karenstiden och ni båda slipper oroa er för att katten går utan försäkring.

Vad gäller om man vill överlåta en kattförsäkring?

De flesta husdjursförsäkringsbolagen tillåter försäkringstagare att överföra sin försäkring om ett registrerat husdjur adopteras av en annan ägare. Processen är dessutom ofta mindre komplicerad är vad man kan tro. Exakt vad som gäller varierar från försäkringsbolag till försäkringsbolag, instruktioner går vanligtvis att hitta bland “vanliga frågor” på företagets webbplats.

Om du inte hittar någon information på hemsidan rekommenderar vi dig att ringa till kundtjänsten för att fråga vad som gäller för just din försäkring samt vilka alternativ du har att välja bland. Det enklaste är ofta att du lämnar över ditt försäkringsnummer till den nya ägaren. När ägaren sedan kontaktar försäkringsbolaget och uppger försäkringsnumret hjälper de er att avsluta försäkringen i den gamla ägaren namn för att överlåta den till kattens nya ägare. På så sätt blir det inte något glapp i försäkringsskyddet.

Försäkringsbolaget Agria rekommenderar till exempel sina kunder att överlåta sin kattförsäkring med hjälp av försäkringsnumret. Enligt dem är en överlåtning alltid att föredra framför en nyteckning. Förutom att man slipper ett glapp i försäkringen påpekar Agria även att överlåtelsen innebär att de inte gör någon nyprövning gällande försäkringsbeslut. Det innebär bland annat att katten inte behöver veterinärbesiktigas på nytt och du kan därmed spara både tid och pengar. Om du har frågor kring en eventuell överlåtelse av en kattförsäkring kan du smidigt kontakta Agria via deras kundsupport i sociala medier.

Information från försäkringsbolag gällande att överlåta försäkringen: